oleh

Serat Joyoboyo, Pitutur Jowo Asli Iki Ojo Dilalekno

Beritatrends.com., Magetan

Mbesuk yen wis ono kreto tanpa jaran
Tanah Jowo kalungan wesi
Prahu mlaku ing dhuwur awang-awang
Kali ilang kedhunge
Pasar ilang kumandange
Iku tondo yen tekane jaman Joyoboyo wis cedhak

Bumi soyo suwe soyo mengkeret
Sekilan bumi dipajeki
Jaran doyan mangan sambel
Wong wadon nganggo pakeyan lanang
Wong lanang koyo wong wadon
Iku tandhane yen wong bakal nemoni wolak-waliking jaman
Akeh janji ora ditetepi
Akeh wong wani nglanggar sumpahe dhewe
Menungso podho seneng nyalah
Ora ngendahake aturaning Gusti

Barang jahat diangkat-angkat
Barang suci dibenci
Akeh menungso mung ngutamakke duwit
Lali kamanungsan
Lali kabecikan
Lali sanak lali kadang
Kepingine mung urip mukti
Ngumbar nafsu angkoro murko
Nggedekake duroko

Wong bener thenger-thenger
Wong salah malah bungah
Wong apik malah ditampik
Wong jahat munggah pangkat
Wong agung kasinggung
Wong olo kapujo-pujo
Wong wadon ilang kawirangane
Wong lanang ilang kaprawirane
Akeh wong ngedol elmu
Akeh wong ngaku-aku
Njobone putih njerone dadu
Ngakune suci, nanging sucine palsu
Akeh bujuk akeh lojo
Akeh udan salah mongso
Akeh prawan nglairake anak
Akeh jabang bayi lahir nggoleki bapak’e

Agomo akeh sing nantang
Prikamanungsan soyo ilang
Omah suci dibenci
Omah olo soyo dipujo
Anak mangan bapak
Sedulur mangan sedulur
Konco dadi mungsuh
Guru podho disatru
Tonggo podho curigo
Kono-kene soyo angkoro murko

Mbesuk yen ono peperangan
Teko soko wetan, kulon, kidul lan lor
Akeh wong becik soyo sengsoro
Wong jahat soyo seneng
Wektu iku akeh dandang diunekake kuntul
Wong salah dianggep bener
Pengkhianat nikmat
Durjono soyo sempurno
Wong jahat munggah pangkat
Wong lugu kebelenggu
Wong mulyo dikunjoro
Wong wadon nglamar wong lanang
Wong lanang ngasorake drajate dhewe
Sing kebat kliwat
Sing telah sambat
Sing gede kesasar
Sing cilik kepleset
Sing anggak ketunggak
Sing wedi mati
Sing nekat mbrekat
Sing jerih ketindih
Sing ngawur makmur
Sing ngati-ati ngrintih
Sing ngedan keduman
Sing waras nggagas

namung sakniki seng lagi digandrungi yoiku
Ing ngarso numpuk bondho
Ing madyo mangan konco
Tut wuri nggolek rai

Pitutur Jowo asli iki ojo dilalekno yo lurrr
Urip iki mung sedhelo
Mulo, pitutur iki sebarno marang poro konco
Ora karep ngguroni tapi mung ngelingno kareben tetep waspodo tansah eling marang dawuhe Gusti Allah Kang Moho Kuoso

nyuwun pangapunten seng katah yen wonten lepat nipun

Matur sembah nuwun. (Red)

News Feed